Romové a muslimové – proč?

5. 01. 2015 16:28:23
Proč máme problém vyjít s romskou a muslimskou menšinou, zatímco jiné menšiny nám prakticky nevadí? Již delší dobu se odhodlávám najít si čas na tento článek, a dnešní rozhovor s panem Muhamedem Abbasem, mne přiměl reagovat právě teď.

Proč tedy máme problém vyjít právě s romskou a muslimskou menšinou? Už Vás také napadla tato otázka? Možná se mýlím, ale dovolím si tvrdit, že většina Čechů a Moravanů nemá a neočekává žádné problémy, když se jejich sousedy stanou Afroameričané či Asiaté. Ale pokud se v našem sousedství objeví Romové či vyznavači Alláha, tak začneme být opatrní, podezřívaví a vyhýbáme se přímému kontaktu. To samé je i na trhu práce. Pokud si zaměstnavatel může vybrat, tak těmto skupinám vyhne. Ale proč?

Různé „multikulti“ uskupení a rádoby korektní politici se nám snaží namluvit, že my Češi jsme xenofobové a rasisti a že u nás narůstá extremismus. Jak se ale naše xenofobie a rasismus slučuje s faktem, že k jiným menšinám jsme tolerantní?

Napadlo mne položit si jinou otázku, co mají tyto dvě menšiny – jedna národností (Romové) a jedna náboženská (muslimové) společného, co my (míněno většinová společnost) nemůžeme zkousnout.

Odpověď je překvapivě prostá – respektování jiného zákona.

Romové a muslimové totiž respektují jiný zákon, než je zakotven v našem právním řádu a respektují i jiná společenská pravidla. Muslimové mají právo nejen právo šaría ale samotný Korán je z velké části rovnou zákoníkem. Stejně tak i Romové mají své zvykové právo založené na kmenovém uspořádání a rodinné hierarchii.

Možná to zní jako malichernost, ale pokud si uvědomíte, že v obou těchto zákonech je nám (míněno většinové populaci v ČR) přisouzena pozice téměř bez jakýkoliv práv, věc dostává patřičný rozměr.

V islámském právu jsou jinověrci či bezvěrci automaticky považovány za bezprávné bytosti, které mají jediné právo a to přijmout Alláha. Pokud tak neúčinní, mohou být zotročeny či dokonce beztrestně zabiti, o jejich majetku ani nemluvě.

Romské právo tak explicitní není, je víceméně zvykové, ale i to nepřisuzuje „bílým gadžům“ žádná výrazná práva. Romské právo ale přeci jen vychází z křesťanských principů a není proto tak agresivní jako islámské, tedy pokud jde o život a osobní svobody většinové společnosti. Zcela jinak je tomu u majetku. Majetek většinové společnosti vnímá romské právo jako legální zdroj obživy. Pokud jeden Rom okrade druhého Roma, je potrestám dle romského práva. Pokud ale Rom okrade bílého, potrestán nikdy nebude, neboť tento čin je v souladu s romským zvykovým právem. Lze paradoxně říci, že většina kriminálních činů páchaných Romy, je rasově motivovaná.

A to je celé. Je naprosto logické, že my máme velký problém respektovat menšinu, která se rozhodla nerespektovat nás, naše právo, zákony či kulturu.

Jako vše i toto není stoprocentní. Každý Rom a každý muslim stojí před vnitřní otázkou, zda bude či nebude respektovat většinu a její právo, hodnoty i kulturu a vím, že mnoho z nich si odpoví kladně a rozhodne se jít cestou respektu. Jenže značná část těchto menšin zvolí druhou možnost, protože jsou k tomu vedeni svými předky a okolím. Není to primárně jejich volba a jejich vina, jen následují své vzory.

Jenže jak máme poznat, jak se právě náš soused či uchazeč o zaměstnání rozhodl? Budeme pro něj rovnoceným partnerem nebo nás považuje za podřadnou bytost a hrozí nám od něj nebezpečí?

Neznám řešení tohoto problému a nebudu předstírat, že vím, co s tím dělat. Ale vím jistě jednu věc. Nebude fungovat žádné řešení romské či muslimské otázky, které v sobě nebude osahovat způsob, jak naučit tyto menšiny respektovat náš zákon, jako ten, kterým by se měli řídit.

Autor: Tomáš Balvín | pondělí 5.1.2015 16:28 | karma článku: 47.74 | přečteno: 12776x

Další články blogera

Tomáš Balvín

Co Vám vláda včera neřekla o Vašich důchodech a novináři se báli zeptat

Poslouchal jsem včera tiskovou konferenci vlády „ZA pět minut dvanáct“ a odešel jsem se zvláštním pocitem, že něco podstatného chybí. Jako by vláda něco neřekla, či spíše schovala mezi řádky. Intuice většinou nezklame.

12.5.2023 v 9:40 | Karma článku: 35.01 | Přečteno: 1402 | Diskuse

Tomáš Balvín

Demokracie vs. Demokraté

„Tož demokracii bychom už měli, teď ještě nějaké ty demokraty.“ (Tomáš Garrigue Masaryk). Není výstižnějšího citátu pro nadcházející povolební dobu.

24.1.2023 v 11:58 | Karma článku: 17.11 | Přečteno: 332 | Diskuse

Tomáš Balvín

Volíš Losnu nebo Mažňáka?

Všichni, kdo četli, už vědí. Ve Foglarově knize Záhada hlavolamu přímá volba Velkého Vonta rozdělila jinak soudržné Bratrstvo Vontů. Přímá volba rozděluje.

16.1.2023 v 17:42 | Karma článku: 20.27 | Přečteno: 509 | Diskuse

Tomáš Balvín

Vláda národní katastrofy

Současné pětikoaliční vládě Petra Fialy se začalo říkat Vláda národní katastrofy. Nutno říci, že plným právem, alespoň co se týče rozpočtové odpovědnosti.

5.10.2022 v 16:21 | Karma článku: 37.24 | Přečteno: 1590 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 135 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.49 | Přečteno: 549 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 521 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 470 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 145 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2489

Jsem profesí ekonom, analytik a investiční manažer.

Jsem ale především člověk, kterého zajímá dění kolem něj a není mu lhostejné, co se bude dít dále. 

Aktuálně se podílím na vzniku nové poltické strany PRO (Právo Respekt Odbornost) jako její ekonomický expert.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...