ANO, líp už možná je, rozhodně ale není dobře.

26. 06. 2019 12:40:50
Andrej Babiš v současné době téměř v každém rozhovoru zdůrazňuje, že už je lépe. Jak moc se ČR daří a že on nekecá a maká na tom. Opravdu ale máte pocit, že se lidem v ČR daří dobře? A že je na tom dobře česká ekonomika?

Česká ekonomika ze všeho nejvíce připomíná jízdu starou Škodou 120L, kde se řidič (vláda ANO+ČSSD v čela s Andrejem Babišem) chlubí ostatním v autě (občané, voliči), že se jí podařilo zvýšit rychlost ze 105km/h na rovných 110 km/h (% růst HDP) a motor (ekonomika) jede na plný výkon a už ani nemůže jet lépe. Sice hrozí přehřátí motoru (ekonomiky) a spotřeba paliva (lidské práce) narostla to neuvěřitelné výše (rekordně nízká nezaměstnanost) ale je to tam! Takticky mlčí o tom, že tak závratné rychlosti bylo dosaženo především díky tomu, že se momentálně naše škodovka pohybuje po rovné široké dálnici vedoucí z kopce (celosvětová ekonomická konjunkce, nízké úrokové sazby atd.). Pasažéři v autě neslyší vlastního slova, protože drnčí všechny plechy, a tak jen smutně koukají, jak tu jejich škodovku (jedoucí závratnou rychlostí) předjíždí ostatní auta (ekonomiky států jako Německo, Rakousku, Holandsko, Dánsko, Irsko atd.) a mizí daleko vpředu a přitom si kladou dvě otázky – jak je to možné, že ostatní jednou rychleji? A zvládne naše stará škodovka s přehřátým motorem vyjet ten strmý kopec na obzoru (ekonomická krize, která jednou prostě přijde), nebo bude muset část z nás vystoupit a šlapat pěšky (ztráta zaměstnání, nedostatečné sociální zabezpečení)?

Ano, je to tak, naše ekonomika na tom rozhodně není dobře, ani se jí nevede lépe, je a tom naopak čím dál tím hůře. Má naprosto nevyhovující strukturu, stojí na laciné práci a díky pokračující globalizaci se stává méně konkurenceschopnou. Odpovědí politici se nás snaží opít procentním růstem HDP a zcela zapomínají na to, že tento ukazatel sám osobě nemá prakticky žádný vliv na růst životní úrovně obyvatel (Čína roste výrazně rychleji a myslím, že nikdo by nechtěl mít životní úroveň čínských zaměstnanců). Tak se v naší škodovce řítíme dolů a vláda si klepe na ramena, jak moc jsou dobří a zcela ignorují všechny varovné signály. A že těch kontrolek svítí!

Vůbec je netrápí, že i při relativně velkém % růstu HDP (a tedy dle jejich vnímání růstu ekonomického blahobytu) systém nevygeneruje dostatek peněz pro zdravotnictví (neustále klesá podíl výdajů na zdravotnictví na celkovém HDP), sociální systém je trvale ve ztrátě i při naprosto neuspokojivé výši důchodů a při vysokém věku odchodu do důchodu. Pořád tvrdí, jak se máme dobře, jak vše funguje a je to dle jejich slov zásluhou vlády.

Tak proč sakra ostatní auta jednou rychleji?

Odpověď je prostá, dosud každá vláda přistupovala k té naší škodovce z pozice automechanika, který umí akorát trochu seřídit karburátor – tady malinko změním toto, tu tamto – tyhle více zdaním, tohle zadotuji, tohle seškrtám, těmhle přidám. Levicové vlády přidávaly, pravicové škrtaly. Všichni pouze seřizovali karburátor a doufali, že z motoru vyrazí pár koníků navíc. Mezitím motor i celé auto zestárlo a je nyní naprosto nevyhovující.

Dosud žádná vláda totiž nepřišla s programem, který by nebyl o slibovaném blahobytu ale o tvrdé práci, která je prostě v ČR třeba udělat. Platí několik základních pravidel:

  1. Stát nikdy nevytvoří žádnou hodnotu. To co jednomu dá, musí druhému vzít, tedy pouze přerozděluje. Druhou možností je, že hodnoty pouze spotřebuje. Pokud tedy chceme od státu ekonomický blahobyt, chceme od něj něco, co není žádný stát schopen poskytnout. Blahobyt si musíme odpracovat sami.
  2. Co stát ale může, je vytvořit podmínky pro růst obecného blahobytu – právní i daňové prostřední, vybudování infrastruktury, investice do vzdělávání. Nic z toho se neděje!
  3. Snížit byrokracii. Vlády ANO a ČSSD by se měly vládami promarněné příležitosti! V období obrovské ekonomické konjunkce, kdy šla nezaměstnanost na historické minimum, byla obrovská možnost provést zásadní redukci státní správy, protože uvolněné státní zaměstnance by pracovní trh vstřebal nebývale rychle a sát by to nestálo mnoho peněz. Pořád slyšíme, jak ekonomice trhu chybí několik desítek tisíc pracovníků. Ale oni tu jsou jen ve státní či neziskovém sektoru a to je chyba. Stát naopak počet svých zaměstnanců navyšoval.

Celé to je totiž o jiném ekonomickém ukazateli – HDP na hlavu. Toto je klíčový ukazatel, kterým lze měřit výkonnost ekonomiky a české ekonomika je nevýkonná a rozdíl v HDP na hlavu mezi vyspělými státy západní Evropy a ČR se neustále zvyšuje. Pokud se zvýší HDP na hlavu, bude prostě všeho více – více peněz pro podniky, domácnosti i státní správu aniž by bylo nutné zvyšovat daně, jenže vláda a ani státní správa proto téměř nic nedělají.

Pokud se podíváte na hodnoty HDP na hlavu v rámci Evropy tak na čele jsou státy jako Lucembursko, Švýcarsko, Holandsko, Irsko, Dánsko, Rakousko, Německo). To jsou ta auta, která nám ujíždějí. Chcete důkaz, že HDP na hlavu souvisí s ekonomickým blahobytem obyvatel? Stačí se jen podívat na podobný evropský žebříček, tentokrát podle průměrné mzdy. V čelní skupině totiž najdete úplně ty samé státy. Pro zvyšování životní úrovně obyvatel je prostě klíčové, aby HDP na hlavu v ČR rostlo rychleji, než ve vyspělých zemích

Jenže něco takového Vám Babiš neřekne. Protože ví, že to znamená chtít po lidech, po svých voličích práci. Hodně práce. To oni, nikoliv on Andrej Babiš, spasitel našeho světa, to oni, nikoliv on, mohou zrychlit českou ekonomiku.

Ne pane premiére, dobře opravdu není a nebude.

Autor: Tomáš Balvín | středa 26.6.2019 12:40 | karma článku: 38.41 | přečteno: 3520x

Další články blogera

Tomáš Balvín

Co Vám vláda včera neřekla o Vašich důchodech a novináři se báli zeptat

Poslouchal jsem včera tiskovou konferenci vlády „ZA pět minut dvanáct“ a odešel jsem se zvláštním pocitem, že něco podstatného chybí. Jako by vláda něco neřekla, či spíše schovala mezi řádky. Intuice většinou nezklame.

12.5.2023 v 9:40 | Karma článku: 35.01 | Přečteno: 1402 | Diskuse

Tomáš Balvín

Demokracie vs. Demokraté

„Tož demokracii bychom už měli, teď ještě nějaké ty demokraty.“ (Tomáš Garrigue Masaryk). Není výstižnějšího citátu pro nadcházející povolební dobu.

24.1.2023 v 11:58 | Karma článku: 17.11 | Přečteno: 332 | Diskuse

Tomáš Balvín

Volíš Losnu nebo Mažňáka?

Všichni, kdo četli, už vědí. Ve Foglarově knize Záhada hlavolamu přímá volba Velkého Vonta rozdělila jinak soudržné Bratrstvo Vontů. Přímá volba rozděluje.

16.1.2023 v 17:42 | Karma článku: 20.27 | Přečteno: 509 | Diskuse

Tomáš Balvín

Vláda národní katastrofy

Současné pětikoaliční vládě Petra Fialy se začalo říkat Vláda národní katastrofy. Nutno říci, že plným právem, alespoň co se týče rozpočtové odpovědnosti.

5.10.2022 v 16:21 | Karma článku: 37.24 | Přečteno: 1590 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 8.31 | Přečteno: 257 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 42.00 | Přečteno: 2628 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.42 | Přečteno: 138 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.24 | Přečteno: 421 | Diskuse

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 618 | Diskuse
Počet článků 145 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2489

Jsem profesí ekonom, analytik a investiční manažer.

Jsem ale především člověk, kterého zajímá dění kolem něj a není mu lhostejné, co se bude dít dále. 

Aktuálně se podílím na vzniku nové poltické strany PRO (Právo Respekt Odbornost) jako její ekonomický expert.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...