Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kajak1

4. 11. 2011 0:24
A co s tím?

Moc pěkně napsané, smekám a karma! A jakou v tom vašem modýlku hrajou roli lidské dějiny, politika a náboženství? Lidi vždycky nebyli ateisté, jak to u nás vypadá a duchovní stránka nedílně spoluutvářela chování lidí..nebo všichni všude po světě prahly jen po prachách, jak si z naší zaprděné perspektivy můžeme myslet? A ten váš návrh řešení - pro koho si ho schováváte? A je v něm započítána i čekací doba na vůli politiků? Aby to řešení nakonec nebylo: modleme se...:-/

0 0
možnosti

Primak

4. 11. 2011 11:44
Re: A co s tím?

Lidské dějiny v něm hrajkou velkou roli. Kdo nezná své dějiny je totiž odsouzen k opakování chyb svých předků. Právě vzhledem ke znalosti dějin mohu říci, že vždy šlo o prachy, resp. vždy každá dobrá myšlenka byla zneužita ku obohacení jednotlivců. V historii prakticky nejsou výjimky. Peníze tvořili dějiny (vřele doporučuji shlédnout dokumentární seriál BBC  Vzestup peněz).

 Na sepsání řešení je potřeba nějaký čas a mohu rovnou říct. Řešení, které je dle mého názoru nutné a možné narazí na velkou nevoli politiků a pravděpodobně i mnoha voličů. Není rozhodně populistické a ani příjemné.

Tomáš Balvín

0 0
možnosti

maxas

1. 11. 2011 18:04
Opravdu hezký,

brilantní logika, umírněné formulace, prostě hezký. Poněkud mě překvapilo, že do svého co nejkomplexnějšího  pohledu nemáte zahrnut fenomén přelidnění. Nemyslím si, že jediným motivem migrantů je lepší platová úroveň v cílových státech. V některých světových regionech je emigrace jedinou reálnou možností přežít. Těchto zbídačelých a přelidněných oblastí bude pochopitelně přibývat a migrační tlaky porostou až k otevřeným konfliktům. Nárůst xenofobie a rasismu je samozřejmostí. Rovněž lze očekávat konflikty o přírodní zdroje u populačně explodujících států , hlavně o vodu. Dokud bude platit, že islámská žena je v průměru matkou 7mi dětí, a i jinde nejsou moc pozadu, je Armagedon neodvratný. Nakonec i pan Nostradamus, kníže mezi věštci, s ním napevno počítá. Nazívá jej "třetí potopou krve" . Nějak se však nedokážu smířit s tím, že mít 4 ženy a s každou 8 dětí (tento sen většiny muslimů) je to nejlepší co by měl v dnešním světě udělat. Co naplat!!

0 0
možnosti

Vladimír Škopek

31. 10. 2011 23:28
Velmi zajímavé

Velmi dobrý příspěvek. Doufám, že si tu přečtu něco o tom, jeslti je možné se vrátit ke zlatému standartu či nějaké jeho obdobě. Mám totiž pocit, že ať bude řešení jakékoliv, bude nutné prostě ukotvit hodnoty.:-/

0 0
možnosti

SmyslnýBimbo

31. 10. 2011 16:57
Co dodat

Takový brilantní rozbor jsem snad ani nikdy nečetl.

0 0
možnosti

Ottis

31. 10. 2011 13:53
Vynikající článek

Jak už tady bylo několikrát řečeno... jedná se pravděpodobně o jeden z nejlepších článků uveřejněných zde na bogu iDnes. Je jen veliká škoda, že si ho tady přečte tak málo lidí. Proto budu sdílet, kde se dá. Jinak obrovská karma a respekt pro autora.

0 0
možnosti

Pavel Pátek

30. 10. 2011 8:45
Jeden z nejlepších článků,

co jsem kdy na tomto blogu na dané téma četl. R^

1 0
možnosti

Primak

31. 10. 2011 13:33
Re: Jeden z nejlepších článků,

Děkuji

Tomáš Balvín

0 0
možnosti

tantemici

29. 10. 2011 20:04
Ještě jedna věc: nějak jsem Vás

automaticky chtěla najít ve VIP blogerech a Vy tam nejste. ??? Čemuž tedy nerozumím... Jsou tam přitom různí autoři. Někteří hodně dobří, někteří průměr. A též takoví, jejichž dílka jsou často jen takovým (dle mého) nepovedeným skládáním slov a názorů a na jejich karmě je to často vidět (Vy ji máte u článků většinou mnohem vyšší a přesto u Vašeho jména, pakliže si jej zadáte, se objeví karma 0...). Tristní ilustrace poměrů zde, na tomto servru.

Akorát, že názory těch "oblíbených" konvenují redakci idnes, mnozí jsou i členy této redakce :-/ ...v tom je ten problém, proč Vy ne a oni ano.

0 0
možnosti

Primak

31. 10. 2011 13:33
Re: Ještě jedna věc: nějak jsem Vás

U mne to bude také dáno tím, že píši jen občas (z nedostatku času). Tohle byl třeba první článek pro 3 měsících a dokopal jsem se k němu jen proto, že jsem měl už plné zuby těch pseudodborných článků o příčinách krize.

Ale moc děkuji za Vaši chválu.

Tomáš Balvín

0 0
možnosti

tantemici

29. 10. 2011 19:31
Veliká karma.

Vše jste popsal velmi výstižně, argumenty nezpochybnitelné. Naprostý souhlas. Přesto někteří (zahlédla jsem jen níže kaktusáka) hodlají i přes fakta nechápat...

Ráda Vás čtu R^, byť to, co píšete, vlastně moc veselé není. Spíš deprimující. Ale takovou dobu holt žijeme.

0 0
možnosti

bbybonek

29. 10. 2011 19:54
Re: Veliká karma.

dobrá seminárka do prváku

0 0
možnosti

habit-.!..

28. 10. 2011 15:44
... velmi vyčerpávající a komplexní...

... ale pořád mě to nutilo číst dál, a ani jednou mé podvědomí nezaprotestovalo - víceméně jste napsal, co si myslím, a řekl bych že jste to podal vekmi dobře a srozumitelně - díky a karma...R^

0 0
možnosti

Primak

28. 10. 2011 20:24
Re: ... velmi vyčerpávající a komplexní...

Vím je to dlouhé. Původní verze měla 18 stránek :-) Ke každému tvrzení v této verzi existuje příslušný graf který vývoj dokazuje + je tam ještě část o fikci jménem růst reálného HDP.

Tonáš Balvín

0 0
možnosti

kaktusak

28. 10. 2011 0:24
Za krizi nemůže sociální stát

A už vůbec není demotivující. Kdo málo vydělává, je i v podmínkách sociálního státu chudý a bude mít nízký důchod.

Důchody i zdravotnictví si platíme my pracující ze svých daní. To je v pořádku, jinak bychom si stejně museli vše hradit z čistého platu, byť o něco vyššího.

Volání po odbourání sociálního státu slouží kapitalismům, aby měli vyšší zisky. Svou část odvodů by totiž nedali zaměstnancům, ale ponechali by si ji.

0 0
možnosti

Paeris Kiran

28. 10. 2011 0:35
Re: Za krizi nemůže sociální stát

Ale on je demotivující především pro ty co ho mají platit. Mohl by ste se podívat jak celý ten sociální stát postupně posílají do háje všichni koho stát začne danit. Prostě jdou jinam tam kde je nedaní.

(a nebo se vám po tom zdanění na tu produkci vybodnou- s argumentem- proč cokoli dělat když to stát stejně ukradne a dá jiným)

Sociální stát je v podstatě polštář který vznikl jenom kvůli udržení moci jistého estabilishmentu- naráží ovšem na limity. Vypěstoval si tolik nezaměsnaných (už např zmíněnými podporami porodnosti a nesmyslnou podporou imigrace) že nezvládá platit zároveń penze a zároveň ty nezaměstnané.

(Kteří sice opticky zvyšují produkci... ale to je jenom iluze- sice se víc prodá, ale náklady na to jsou vyšší než kdyby se nedělalo vůbec nic a nemuselo se pro nikoho vyrábět.)

Je to hezké ale na věky to fungovat nemůže... v současnosti se systém pouze topí v tom že se není schopen efektivně uřídit.

0 0
možnosti
  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2489x
Jsem profesí ekonom, analytik a investiční manažer.

Jsem ale především člověk, kterého zajímá dění kolem něj a není mu lhostejné, co se bude dít dále. 

Aktuálně se podílím na vzniku nové poltické strany PRO (Právo Respekt Odbornost) jako její ekonomický expert.

Seznam rubrik